دانشمندان دریافتند که مصرف بیش از حد شکر اضافه، خطر سکته مغزی یا آنوریسم را افزایش میدهد، اما خوردن چند خوراکی شیرین گاه به گاه، با کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی مرتبط است. در همین حال، نوشیدن نوشیدنیهای شیرین، خطر سکته مغزی، نارسایی قلبی و فیبریلاسیون دهلیزی را افزایش میدهد. به گزارش رسانه اخبار پزشکی […]
دانشمندان دریافتند که مصرف بیش از حد شکر اضافه، خطر سکته مغزی یا آنوریسم را افزایش میدهد، اما خوردن چند خوراکی شیرین گاه به گاه، با کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی مرتبط است. در همین حال، نوشیدن نوشیدنیهای شیرین، خطر سکته مغزی، نارسایی قلبی و فیبریلاسیون دهلیزی را افزایش میدهد.
به گزارش رسانه اخبار پزشکی مدنا، برجستهترین یافته مطالعه ما، رابطه متفاوت بین منابع مختلف شکر اضافه و خطر بیماریهای قلبی عروقی است. سوزان جانزی، دکترای فلسفه و نویسنده، میگوید: «این تضاد شگفتانگیز، اهمیت توجه نه تنها به مقدار مصرف شکر، بلکه به منبع و زمینه مصرف آن را برجسته میکند.»
اگرچه بیشتر نهادهای بهداشت عمومی توصیه میکنند برای محافظت از دندانها و بهبود رژیم غذایی، مصرف شکر را محدود کنید، اما پیش از این شواهد محدودی در مورد تأثیر مصرف شکر بر بیماریهای قلبی عروقی وجود داشت. این بیماریها علت اصلی مرگ و میر و بیماری در اروپا هستند و تغییر رژیم غذایی، راهی نسبتاً آسان برای کاهش خطر آنهاست.
برای درک اینکه چگونه مصرف شکر بر خطر بیماریهای قلبی عروقی تأثیر میگذارد و آیا مصرف انواع مختلف شکر این خطرات را تغییر میدهد، دانشمندان دادههایی را از دو مطالعه گروهی بزرگ، گروه ممانعت از سرطان پستان سوئد و گروه مردان سوئد، جمعآوری کردند. این مطالعات، پرسشنامههای غذایی را در سالهای ۱۹۹۷ و ۲۰۰۹ توزیع کردند و به دانشمندان اجازه دادند تا رژیم غذایی شرکتکنندگان را در طول زمان رصد کنند.
پس از حذف افرادی که معیارهای ورود به مطالعه را نداشتند و حذف عوامل خطر مستقل برای بیماریهای قلبی عروقی، دانشمندان به نمونهای از ۶۹۷۰۵ شرکتکننده رسیدند. آنها به سه دسته مصرف شکر مواد افزودنی مانند عسل، خوراکیهای شیرین مانند شیرینی، یا نوشیدنیهای شیرین مانند نوشابههای گازدار و هفت بیماری قلبی عروقی دو نوع سکته مغزی متفاوت، حملات قلبی، نارسایی قلبی، آنوریسم آئورت، فیبریلاسیون دهلیزی و استنوز آئورت نگاه کردند.
شرکتکنندگان تا زمان مرگ، تشخیص یکی از بیماریهای قلبی عروقی یا پایان دوره پیگیری در سال ۲۰۱۹ تحت نظر بودند. در این دوره ۲۵۷۳۹ شرکتکننده به یکی از بیماریهای قلبی عروقی مبتلا شدند. سپس دانشمندان از این دادهها برای تجزیه و تحلیل نحوه تأثیر انواع مختلف مصرف شکر بر خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی مختلف استفاده کردند.
آنها دریافتند که مصرف نوشیدنیهای شیرین برای سلامتی بدتر از هر شکل دیگری از مصرف شکر است. نوشیدن بیشتر نوشیدنیهای شیرین، خطر سکته مغزی ایسکمیک، نارسایی قلبی، فیبریلاسیون دهلیزی و آنوریسم آئورت شکمی را به طور قابلتوجهی افزایش میدهد.
جانزی میگوید: «قندهای مایع موجود در نوشیدنیهای شیرین، معمولاً سیری کمتری نسبت به اشکال جامد ایجاد میکنند و باعث میشوند کمتر احساس سیری کنید که ممکن است منجر به مصرف بیش از حد شود. همچنین خوراکیهای شیرین اغلب در محیطهای اجتماعی یا مناسبتهای خاص مصرف میشوند، در حالی که نوشیدنیهای شیرین ممکن است به طور منظمتر مصرف شوند.»
بیماریهای قلبی عروقی مختلف، تحت تأثیر افزایش مصرف شکر به شیوههای متفاوتی قرار گرفتند، احتمالاً به این دلیل که مصرف شکر اضافی، پروفایل خطر فردی شرکتکنندگان را به شیوههای متفاوتی تحت تأثیر قرار داد. افزایش شکر به طور کلی خطر سکته مغزی ایسکمیک و آنوریسم آئورت شکمی را افزایش داد. همچنین خطر نارسایی قلبی را در شرکتکنندگان با شاخص توده بدنی طبیعی افزایش داد.
با این حال بالاترین خطر پیامدهای منفی سلامتی، در کمترین میزان مصرف خوراکیهای شیرین مشاهده شد. مصرف گاه به گاه خوراکیهای شیرین، با نتایج بهتر از عدم مصرف آنها همراه بود.
جانزی پیشنهاد میکند: «این ممکن است رفتارهای رژیم غذایی زیربنایی را منعکس کند. افرادی که شکر بسیار کمی مصرف میکنند ممکن است رژیمهای غذایی بسیار محدودی داشته باشند یا ممکن است به دلیل شرایط سلامتی از پیش موجود، مصرف شکر را محدود کنند. در حالی که مطالعه مشاهدهای ما نمیتواند علت را ثابت کند. این یافتهها نشان میدهند که ممکن است مصرف بسیار کم شکر برای سلامت قلبی عروقی ضروری یا مفید نباشد.»
با این حال دانشمندان خاطرنشان کردند که برای درک مکانیسمهای دخیل در اثرات متفاوت انواع مختلف مصرف شکر، به کار بیشتری نیاز است. آنها همچنین خاطرنشان کردند که رژیم غذایی به شدت خاص جمعیتشناختی و فرهنگی است.
جانزی میگوید: «یافتههای ما بر اساس جمعیت سوئد است که ممکن است عادات غذایی و عوامل سبک زندگی متفاوتی نسبت به سایر جمعیتها داشته باشد. به ویژه در این زمینه، رسم اجتماعی (فیکا) نوشیدن قهوه و خوردن شیرینی به طور منظم که عمیقاً در فرهنگ سوئد ریشه دارد، مرتبط است. این نتایج ممکن است به طور مستقیم به جمعیتهای دیگر با فرهنگهای غذایی متفاوت تعمیم داده نشوند.»
دیدگاهتان را بنویسید