با توجه به پیشبینیها مبنی بر شتاب گرفتن ظهور بیماریهای ویروسی، آمادگی برای پاندمیهای احتمالی آینده امری حیاتی است. فراتر از نجات جانها در زمان شیوع بیماریها، آمادگی قوی در برابر پاندمیها از اقتصادها حفاظت میکند، کارکردهای اجتماعی را پایدار نگه میدارد و تابآوری سیستمهای جهانی را تقویت میکند. به گزارش رسانه اخبار پزشکی مدنا، […]
با توجه به پیشبینیها مبنی بر شتاب گرفتن ظهور بیماریهای ویروسی، آمادگی برای پاندمیهای احتمالی آینده امری حیاتی است. فراتر از نجات جانها در زمان شیوع بیماریها، آمادگی قوی در برابر پاندمیها از اقتصادها حفاظت میکند، کارکردهای اجتماعی را پایدار نگه میدارد و تابآوری سیستمهای جهانی را تقویت میکند.
به گزارش رسانه اخبار پزشکی مدنا، پروژه جدید اتحادیه اروپا به نام COMBINE (امضاهای مقایسهای فعالسازی سلولی ویروس ماربورگ بهعنوان الگویی برای شناسایی اهداف ضدویروسی در برابر ویروسهای نوظهور) به این نکته اذعان میکند که درک چگونگی نفوذ ویروسها به سلولهای میزبان برای مقابله با بیماریهای عفونی نوظهور ضروری است. این پروژه به دنبال پیشبرد درک ما از چگونگی ورود ویروسها به سلولها است، با استفاده از ویروس ماربورگ (MARV) بهعنوان یک مدل، و ایجاد الگویی برای شناسایی اهداف جدید برای استراتژیهای ضدویروسی که جزء اساسی آمادگی در برابر پاندمیها هستند. این پروژه که توسط مرکز تحقیقات عفونت هلمهولتز آلمان (HZI) هماهنگ میشود، ۷ شریک را از ۵ کشور اروپایی گرد هم آورده و قرار است طی پنج سال آینده از برنامه چارچوب تحقیق و نوآوری (افق اروپا) اتحادیه اروپا، ۷.۲ میلیون یورو تأمین مالی دریافت کند.
هر عفونت ویروسی با اتصال ویروس به سلولهای میزبان و فعالسازی گیرندههای سلولی آغاز میشود، بنابراین شناسایی عوامل و مکانیسمهای دخیل در این فرایند ضروری است. به همین دلیل پروژه COMBINE بر روی مرحله بحرانی اتصال ویروس به سلول تمرکز دارد، با هدف شناسایی عوامل کلیدی و اهداف درمانی بالقوهای که در ابتدای عفونتهای ویروسی درگیر هستند.
پروفسور کریستیان زیبن، هماهنگکننده پروژه و سرپرست گروه زیستشناسی عفونت مقیاس نانو در HZI توضیح میدهد: «ما از ترکیبی از رویکردهای پیشگامانه برای شناسایی امضای فعالسازی ویروس سلول، توصیف مکانیسمهای اتصال و ورود ویروس و توسعه مهارکنندهها و کاندیداهای واکسن جدید استفاده خواهیم کرد. با استفاده از ویروس ماربورگ بهعنوان یک ویروس مدل BSL-4 با پاتوژنی بالا، این رویکرد نوآورانه دیدگاه جامعی از فرایند ورود ویروس فراهم میآورد و تفاوت بین اتصال اولیه و فعالسازی و درونیسازی بعدی سلولی را مشخص میکند.»
ویروس ماربورگ، مانند ویروس ابولا، از خانواده ویروسهای فیلوویروس است و یک پاتوژن بسیار عفونی و کشنده با پتانسیل اپیدمیک قابل توجه میباشد. این ویروس در خفاشهای میوهخوار که در سراسر آفریقا پراکندهاند وجود دارد و ممکن است از فردی به فرد دیگر منتقل شود. علاوه بر این، دوره نهفتگی ویروس که از ۲ تا ۲۱ روز متغیر است، این امکان را میدهد که افراد بدون علائم هنوز ویروس را منتقل کنند، که کنترل شیوع بیماری را پیچیدهتر میکند. شیوعهای مکرر اخیر ویروس ماربورگ، از جمله در کشورهایی که پیشتر تحت تأثیر قرار نگرفته بودند، همراه با عدم وجود واکسن تأیید شده یا درمان ضدویروسی خاص و کشندگی بالا، تهدید مداوم این ویروس و علاقه بالای بالینی و اجتماعی به توسعه ضدویروسهای مناسب را برجسته میکند. با استفاده از رویکرد COMBINE، تیم تحقیقاتی هدف دارد تا مبنای پیشبالینی اساسی برای توسعه داروهای ضد MARV خاص و واکسنهای بهینهشده MARV را فراهم کند.
زیبن تأکید میکند: «هدف ما با COMBINE ایجاد تأثیر دائمی از طریق کاهش مرگومیر زودهنگام و بار مراقبتهای بهداشتی ناشی از ویروس ماربورگ از طریق درمانهای نوین و واکسنهای بهینهشده است. با این حال، کار ما نه تنها جامعه ویروسشناسی جهانی را با ابزارها و دانش جدید تقویت میکند، بلکه آمادگی در برابر پاندمیها را با پرداختن به تهدیدات بهداشتی ناشی از ویروس ماربورگ و دیگر بیماریهای ویروسی نوظهور افزایش میدهد.»
علاوه بر افشای نکات اساسی در مورد ورود ویروس ماربورگ به سلول، این پروژه زمینۀ جدیدی را ایجاد خواهد کرد و یک خط لوله آزمایشی نوآورانه برای شناسایی و هدفگیری پروتئینهای دخیل در فرایند اتصال ویروس به سلول، که عامل بحرانی در مقابله با شیوعهای ویروسی است، توسعه خواهد داد. COMBINE به دنبال ایجاد الگویی چندمنظوره و قابل انطباق است که همکاریهای بینکشوری را برای توسعه داروها و واکسنهای نوظهور علیه ویروسهای جدید تسهیل کند. تحقیقاتی که در چارچوب این پروژه انجام خواهد شد، بنابراین نه تنها دانش مربوط به ورود ویروس ماربورگ به سلول و گزینههای درمانی را گسترش خواهد داد، بلکه یک خط لوله فناوری ایجاد خواهد کرد که میتواند به سرعت به ویروسهای نوظهور دیگر تعمیم داده شود و امنیت بهداشت جهانی و آمادگی برای پاندمیهای آینده را تقویت کند.
دیدگاهتان را بنویسید